Burgemeester Mulder bij de Chinees

Donderdag las ik op de website van De Stentor een artikel over de burgemeester van Hulst. Hij bracht een bezoek aan een provinciale Chinees die onlangs was overvallen omdat hij ze belachelijk had gemaakt in een tweet. Door Floris Visman

Dit was de gewraakte tweet: “Nu al dlie overvallen op Slineese lestaulants in Zeeland. Hoop dat die lale overvaller snel in z’n klaag gelepen wordt…niet sambalb(l)ij!’

In iets minder dan 140 tekens liet Jan-Frans Mulder zien dat hij zichzelf erg grappig vindt. Het moet iets koddigs hebben gehad. Een man van middelbare leeftijd die met een paar soepele vingerbewegingen er een keiharde oneliner uitgooit. Onderuit gezakt tijdens een vergadering moet hij zenuwachtig elke vijf seconde op zijn twitteraccount hebben gekeken.

Eerst zijn eigen vrouw, die reageerde met: “Als je daar in de buurt bent, neem dan meteen gebakken dim-sum in zoetzure saus mee.” Meteen daarna stuurde ze nog een tweet: “Of is hij nu niet open?” Vervolgens opa Mulder: “In mijn tijd had je nog geen Chinezen. Verder dan boerenkool met worst en een kalfsstoofpotje kwamen wij niet.”

Direct daar na volgde het grote publiek. Ene JanLowlife reageerde met: “Ik zit al zes dagen zonder de beste Tjap Tjoy met garnalen van heel Zeeland.” FoeYongLee verwoordde de pijn bij de Chinese gemeenschap het beste. “Hoe zou u het vinden als wij jullie Zeeuwen als niet meer dan boterbabbelaar vretende Bløf groupies zouden zien?”

In het artikel staat dat de burgemeester nog probeerde de tweet uit te leggen aan de eigenaar van het restaurant. De tweet was verstuurd op persoonlijke titel. Jammer dat twitter geen ‘functiefunctie’ heeft. Een druk op de knop en als een geheime ruimte achter een boekenkast komen de humoristisch tirades van de burgemeester tevoorschijn die hij tweet als hij in zijn ochtendjas zijn ochtendkoffie drinkt.

Ook legde hij nog uit dat de tweet door hem was verstuurd in een voor hem kenmerkende stijl met woordspelingen en op ludieke toon. Ik ben benieuwd hoe dat dan op de gemeentelijke vergaderingen gaat. Dat moet ongeveer zo zijn: “Vandaag hebben we het over het gebrek aan publieke toiletten. Dick, ouwe zeikerd, (kleine pauze voor een paar geforceerde lachjes) ik denk dat jou plan voor 44 Dixi’s achter de Oosterscheldekreeftstraat met de huidige begroting niet haalbaar is. Nou voordat je boos wordt, Dick, dan zal ik jou er eventjes fijntjes op wijzen, Dick, je moet nooit tegen de kerk aanpissen want die droogt niet handig op.” (Triomfantelijke blik van de burgemeester met de armen over elkaar)

Uit het artikel bleek dat de Jan-Frans zijn excuses niet heeft aangeboden. Wel voelde hij zich onbegrepen. De Andy Kaufman van Zeeland. Een miskende grappenmaker. Voor de meeste mensen zal hij echter de geschiedenis ingaan als bulgelmeestel Jan-Flans Muldel, lul van de lage Landen.

Een gedachte over “Burgemeester Mulder bij de Chinees

  1. Wat een mafkees die Jan-Flans Muldel, hij verdient een ‘velnietigende’ blog in een kenmerkende stijl van woordspelingen en een ludieke toon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s