Pizzeria De Lauwe Korst

Pizzeria’s. Ik zie het vaak als plekken waar mannen in vieze koksjassen te dicht op elkaar in tomatensaus staan te graaien. Goedkoop.

Het begon al bij de naam. Soms was het iets simpels als Mario’s of Pizza a Roma. Een andere keer heette het De Lauwe Korst of Fredo’s Pasta & Pizza Paleis. Als kind kwam je een kleine ruimte binnen met heel veel vettige tegels die ooit wit waren. Naast de deur stond dan een klein vierkant tafeltje bezaaid met een jaaroude leesmap.

Wanneer je met je hand in een bak met lolly’s van twijfelachtige kwaliteit had gegraaid keek je omhoog. Daar staarde je recht in het gelaat van een pizzabakker. Vaak met vergeelde koksmuts en een bezemsnor vol ingrediënten. Hij schreeuwde met een scheef strak mondje iets dat je totaal niet verstond maar het moest wel iets belangrijks zijn want de andere bakkers verstijfden en schoven vervolgens de pizza’s nog harder in de oven.

Gutsend zweet. Dat is iets dat ik sindsdien identificeer met Italianen.

Als klein jongetje zag ik het niet zo. Ik zag hardwerkende arbeiders uit ongure Napolitaanse wijken die weken op een bootje ronddobberde om in Nederland het geheim van de echte Italiaanse pizza te komen verspreiden. Een gezin met acht kinderen allemaal vernoemd naar een paus of een Italiaanse voetballer uit 1923.

Je zag geen vette tegels of zwetende snorren, je zag een lap deeg sierlijk de lucht in worden gegooid. Twaalf verschillende ingrediënten vlogen rechtstreeks je neus in en vormde samen de lekkerste pizza die je ooit at.

Als ik nu een pizzeria binnenloop denk ik altijd even aan dat jongetje.

Zo simpel kan het zijn.

(Geschreven voor Da Portare Via in Laren)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s