T.S. Eliot Appreciation Society – A New History

TS Eliot

Tom Gerritsen alias The T.S. Eliot Appreciation Society brengt met A New History rauwe, melancholische folk en doet dat met overtuiging. Bij uitstek geschikt voor die druilerige herfstmaanden.

Het leek mij wel geinig om de recensie aan de hand van quotes van T.S. Eliot himself te schrijven. De dichter en schrijver is namelijk de grootste inspiratiebron van Gerritsen, die Literatuur Wetenschappen studeerde. En wat blijkt, niet geheel toevallig, lenen zijn schrijfsels zich er perfect voor.

‘The last thing one discovers in composing a work is what to put first’

The Dreadnought Hoax is een uitstekend begin van de plaat. Het is een rustig en toegankelijk nummer met een melancholische ondertoon, een goede introductie van de stijl die Gerritsen hanteert. Na een reis van twee jaar door Noord-Amerika met is hij duidelijk geïnspireerd geraakt door de folkcultuur die daar nog op veel plekken heerst.

‘Genuine poetry can communicate before it’s understood’

Zijn muziek is ergens te vergelijken met die van Bob Dylan en een folkzanger als A.A. Bondy. Qua stem heeft Gerritsen nog wat terrein te winnen. Soms een beetje onevenwichtig en uithalen zijn niet altijd even zuiver. Toch kan je hem dit makkelijk vergeven omdat het duidelijk is dat hij meent wat hij zingt en het daarom met veel gevoel overbrengt.

‘There is no feeling, except the extremes of fear and grief, that does not find relieve in music’

De veelal melancholische nummers die soms naar het sombere neigen (ook in titel: Melancholia, The Saddest Day, The Homecoming/ Guilt) zorgen er, op een uitzondering na, niet voor dat je depressief onder de dekens duikt of levensmoe voor een bord koude pasta huilt. Zo blijkt muziek eens te meer een uitlaatklep voor artiest en luisteraar.

‘For us there is only the trying. The rest is not our business’

Het tien nummers tellende A New History is een volwaardige debuutplaat en The T.S. Eliot Appreciation Society kan van hieruit verder bouwen. Ondanks de schoonheidsfoutjes voel je als luisteraar de moeite die er in gestoken is en daarom is deze plaat al het luisteren waard. Hoogtepunten zijn The Dreadnought Hoax, These Memories met een gastbijdrage van trompettist Paul Hoek en A Clever Choice.

Label: V2 Records

(Door: Nieuweplaat.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s