Ansjovis op de reservebank

dug-out

Als er iets is waar Italianen een hekel aan hebben, dan is het wel respectloosheid met eten omgaan. Je zult ze nooit een ui zien pellen zonder eerst een kruisje te slaan.

Vol afschuw las het troste volk vorige week dan ook een bericht over een bekerwedstrijd tussen twee Griekse clubs. Normaal slaat een gemiddelde Italiaan de buitenland pagina over. Alles wat buiten een straal van drie kilometer afspeelt is meteen niet meer interessant. Zolang de pizza’s van Alfredo maar op hetzelfde tijdstip voorgeschoteld worden, het gezin minstens een keer per dag Fratelli d’Italia zingt en er over Berlusconi gelult wordt, is er niets aan de hand.

Nu volgde er echter publieke verontwaardiging. Niet dat de uitslag van de wedstrijd er iets toe deed, de kans is groot dat ze in Rome niet eens weten dat er in Griekenland gevoetbald wordt. Een klein zinnetje, onderaan het nieuwsbericht raakte een heel volk in de ziel. Het luidde als volgt: ‘De wedstrijd begon zo’n 75 minuten later omdat de supporters van de thuisploeg dode vissen op de reservebank van de gasten hadden gelegd.’

Alsof het niet erg genoeg was, bleek het ook nog om ansjovissen te gaan. Nu zijn Italianen zeker niet tegen het eten van dieren. Met gemak wordt op er op een avond een heel everzwijn met een goed glas prosecco weggespoeld. De ansjovissen leken echter met het gevoel en de precisie van een agressieve, blinde bejaarde op de reservebank neergesmeten. En dat kan niet, he.

Bij het artikel stond een foto en dat maakte de ophef nog groter. Op de foto zit een kalende man van middelbare leeftijd op zijn knieën naast een zwarte plastic zak. De zak is onzorgvuldig voor de helft gevuld met ansjovisjes. Voor de man staan de stoelen van de reservebank. Op een aantal stoelen liggen nog meer ansjovissen. Niet, zoals elke Italiaan van de geboorte meekrijgt netjes op een rijtje, met de bek naar voren en de staart in een hoek van 45 graden, nee, neergesmeten uit woede.

De kans is groot dat zelfs de gemeenste Italiaanse beul nu een ansjovis gratie verleent. Allemaal uit de naam van de Grote Griekse Tragedie.

Geschreven voor Da Portare Via

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s