Australische Margherita

Johnny di Francesco ruikt de overwinning
Johnny di Francesco ruikt de overwinning

Onderhand zijn we wel bekend met de oneindige trots van de Italianen. En terecht ook, want er zijn veel dingen die ze goed doen. Toch heeft het volk afgelopen maand een enorme culinaire uppercut gekregen uit onverwachte hoek, namelijk Australië. Inderdaad, ‘die skippy’s.’

Italië stond in april bol van de festiviteiten en iedere regio geeft daar weer zijn eigen draai aan. In Sassuolo bijvoorbeeld staan ieder jaar achtduizend besnorde mannen met een rotgang alpenmarmotten te melken. Wie het eerst zesendertig liter uit het beestje weet te knijpen wint de Gouden Snor. Op Sicilië kun je terecht voor de Beste Diepzee Duikende Graziano Pelle Look-a-like Met Een Te strakke Speedo.

Napoli is de bakermat van de pizza. Ooit werd hier voor het eerst een lapje deeg met kaas en tomaat belegd en in een oven gegleden. De rest is geschiedenis. Sinds jaar en dag vind hier ook het wereldwijde pizza-kampioenschap plaats. Natuurlijk wint er traditioneel een Italiaan. Soms is hij wat kleiner, soms heeft hij geen scheiding in zijn haar, een andere keer bakt hij geblinddoekt een pizza belegd met twaalf soorten jarenlang gerijpte schimmelkazen, maar altijd komt hij uit Italië.

Tot nu. De schok was groot toen de winnaar bekend werd gemaakt. Het was een Australiër. Johnny di Francesco, een Italiaanse naam, maar dat verzachtte de pijn niet. Vernederd door iemand uit een land waar ze op een kangoeroe naar hun werk gaan. Met een Margherita nog wel, een pizza van meer dan honderd jaar oud die vernoemd is naar de vroegere Italiaanse koningin.

De kans is groot dat er nu een team van juristen op wordt gezet om ergens een maas in de wet te vinden om deze onverlaat te laten diskwalificeren. Eerder zullen ze hem ook niet terug laten vliegen naar ’dat land waar ze binnen acht seconden een didgeridoo maken uit een berg straatvuil.’

Ondertussen is er al een straat naar Johnny vernoemd in zijn thuisland. Australiërs zijn enorm competitief en ruiken dan ook bloed. Nu al wordt er een nieuwe generatie pizzabakkers opgeleid. Achtjarigen staan nu al in een oefenkeuken aan deeg te voelen of het de juiste structuur heeft. Italië is vogelvrij verklaard.

Toch is een ding zeker: een Italiaan laat zijn trots niet krenken. Ergens op een geheime basis wordt een legertje Italianen opgeleid tot kangoeroe-coureur. Wraak is de brandstof. Alles voor de Kangaroo Cup 2015.

Geschreven voor Da Portare Via

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s