‘Beetje boos om pizza shoarma’

Pizza_Shoarma

Nieuwe Italiaan in Haarlem: ‘Beetje boos om pizza shoarma’. Toen ik deze kop op de website van het Haarlems Dagblad las, zag ik gelijk een stampvoetende man met een bakschep op kruishoogte voor me. Ze pikken het niet langer.

‘Het’ is in dit geval de verloedering van de Originele Italiaanse Keuken. In pizzeria’s zoals Da Portare Via wordt veel waarde gehecht aan de Italiaanse tradities. Hier weten ze het dat wanneer je een uitheems product als de ananas op een pizza legt, de volgende ochtend een bloederig paardenhoofd op je kussen ligt. Door je raam zie je nog net de omlijning van een Vespa verdwijnen.

In Italië en dan met name Napoli worden er maar twee pizza’s als volledig aangezien. Naast de welbekende Margherita is ook de Marinara een heilige graal. Die laatste is een simpel lapje deeg met tomaat, oregano, knoflook en olijfolie. Neem het woord simpel echter niet in de mond in het bijzijn van een Italiaan of je draait diezelfde avond nog met een appel in je mond om een spit.

In ons kikkerlandje zie je steeds vaker gekke pizza’s. De pizza Hawaï is, tot afschuw van de Italianen, al tijden ingeburgerd. Met ingehouden woede slaan ze in de supermarkt sowieso al het gangpad met de diepvriespizza’s over. Als het bij dit ene gedrocht zou blijven was er niet veel aan de hand. Restaurants en pizzeria’s denken echter steeds vaker dat alles wat eetbaar is, op een pizza gaat.

De pizzabakker uit het nieuwsbericht heet Francesco. Dat is een goeie naam voor iemand met deeg gooit. Had hij Gepetto geheten, maakte hij waarschijnlijk zijn hele leven gekke poppetjes van hardhout op een oud dorpsplein. Francesco stoorde zich meer en meer aan de pizza’s in ons land. Hij zei daarover in het artikel: ‘Als ik met vrienden Italiaans ging eten en dan zag hoe er pizza shoarma en pizza Hawaï werd geserveerd, werd ik altijd een beetje boos. Dát is geen Italiaans eten!

Als je tussen de regels doorleest zie je dat daar de gekrenkte trots van een Italiaanse pizzabakker in hart en nieren spreekt. Iemand die het voor zijn vakbroeders, landgenoten, broers, zussen en moeder opneemt. Gewapend met traditionele vakkundigheid zal hij het gewonde ego oplappen. Niet alleen zijn eigen ego, maar dat van heel volk.

Geschreven voor Da Portare Via

Een gedachte over “‘Beetje boos om pizza shoarma’

  1. Een zweed vertelde me dat ze een super populaire pizza hebben, “Africana”: o.a. pinda’s, banaan, gehakt en veel curry. Mafkezen.

    (In Australië gooien ze trouwens overal bbq sauce op)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s