Klassieker: Haïti en de duivel

Deze column heb ik nu ruim twee jaar geleden geschreven. Hij is destijds ook gepubliceerd op webregio.nl (nu dichtbij.nl). Vanwege die verandering is de column van het internet verdwenen. Gelukkig sla ik zelf alles op en publiceer ik hem meteen zodat hij ook weer op het wereld wijde web staat. Ik heb de column geschreven in navolging van de desastreuze aardbeving in Haïti die heel veel mensen (316.000 is een schatting van de regering maar United States Agency for International Development schat dat het dodental ergens tussen de 46.000 en 85.000 ligt) het leven kostte. Pat Robertson, een tv-evangelist, vond dat Haïti het aan zichzelf te danken had omdat ze ooit een pact met de duivel hadden gesloten. Lees in mijn column wat dat pact was.

He that is not with me is against me: and he that gathereth not with me scattereth.

Luke (ch. XI, v. 23)

Het is vrijdag 15 januari ergens rond vier uur in de middag en een rondje onschuldig surfen over het wereldwijde web wordt hardhandig verstoord door een man genaamd Pat Robertson. Deze Amerikaan is een bekende tevelangist (Televisie evangelist) vergelijkbaar met de hevig prekende en prevelende mannen van God en Jezus Christus die je zuurverdiende zondag hevig verstoren op televisie. Volgens Robertson is het verklaren van de noodlottige aardbeving in Haïti gemakkelijk. Het eiland staat namelijk onder een vloek van god, veroorzaakt door een pact met de duivel. Rampen blijken in Robertson zieke gedachten en (on)goddelijke visioenen naar boven te brengen. De ‘Southern Baptist’ zag bijvoorbeeld drie dagen na de aanslagen van 11 september zijn kans schoon om zijn gal te spuwen over het in zijn ogen ‘verderfelijke Amerika’ en hiermee zieltjes te winnen voor zijn kerk. Hij noemde pornografie, homoseksualiteit, secularisme, occultisme, abortus, de afwezigheid van bidders in scholen en beledigingen van God op het hoogste niveau van de regering als redenen waarom de “Almachtige God zijn beschermende deken van Amerika af trok.”

Over dit soort contracten met de duivel kan Robertson echter meepraten. Hij onderhield in het verleden zelf financiële banden met onder andere de Liberiaanse oorlogsmisdadiger Charles Taylor en en de corrupte ex-leider van Zambia Mobutu Sese Seko, die later een vreselijke dood stierf door prostaatkanker. De sluwe Robertson is bekend voor zijn controversiële uitspraken en kijk op de wereld. Zo noemde hij in het verleden het Hindoeïsme een demonische religie en deed hij de Islam af als satanisch. Ook deed hij een aantal jaren geleden een oproep om de Venezolaanse president Hugo Chavez te laten vermoorden.

In 1988 deed de dominee een gooi naar de Republikeinse nominatie voor president van de Verenigde Staten. Ondanks zijn heilige voorkomen rook zijn campagne naar onheil en leugens. De zelfbenoemde man van god kreeg op een avond van zijn ‘meester’ te horen dat hij president van Amerika moest worden. Hij had hier nog nooit over nagedacht en het stond hem eigenlijk tegen zo zei hij, maar omdat het rechtstreeks van The Big Boss kwam, besloot hij het toch maar te doen. Zijn grootste tegenstander in de campagne was George Bush Sr., juist de, vader van. Al snel in de presidentiële campagne ging Robertson de fout in, op een voor Amerikanen zeer gevoelig terrein. Het leger. Hij riep dat hij in de Koreaanse oorlog had gevochten maar al snel spraken mariniers van zijn oude bataljon dit met klem tegen en zeiden dat hij nooit ook maar een dag had gevochten. Volgens hun was zijn primaire taak de officieren van grote hoeveelheden drank te voorzien.

Ah shit, ik dwaal af. Langzame vrijdagen zorgen voor een ratelend brein dat alle kanten, behalve de juiste, op schiet. Haïti. Het eiland dat door door vader en zoon Duvalier in de verderfenis is gestort. Vader en zoon Papa Doc en Baby Doc regeerde van respectievelijk 1957 tot 1971 en 1971 tot 1986 met ijzeren vuist. Bijna dertig langzame  jaren doorspekt van moord, plundering, gruwelijke armoede en een zelfverheerlijkende, losgeslagen regering. In 2004 en 2008 kwamen er door orkaan Jeanne en Hanna in totaal 1200 mensen om het leven.Nee, Haïti heeft het nooit makkelijk gehad en volgens de door en door rotte dominee en tevangelist Pat Robertson heeft het dat volledig aan zichzelf te danken.

Het satanische pact dat in Haïti zou zijn afgesloten volgens Robertson vindt zijn oorsprong in 1791. Haïti heette destijds nog Saint Domingue en stond onder het bewind van Frankrijk. Het eiland was volgestopt met slaven en het sterfgetal was hoger dan het geboortegetal. De slaven besloten onder leiding van Dutty Boukman, een hoge Voodoo priester, in opstand te komen en een lange en bloedige oorlog vond plaats die de geschiedenis zou ingaan als de Haïtiaanse Revolutie. De slaven namen wraak op hun blanke overheersers door middel van plunderingen, verkrachting, marteling, verminking en moorden. De blanken slavendrijvers namen op hun beurt wraak door massaal Zwarte gevangenen te vermoorden. Onder Napoleon keerde de rust tijdelijk terug om in het begin van de negentiende eeuw weer op te laaien. De Fransen waren verzwakt door de gele koorts en de onwil van Napoleon om versterkingen te sturen. Dit bleek de genade klap en op 1 januari 1804 werd officieel de onafhankelijkheid van de kolonie uitgeroepen en werd het omgedoopt tot Haïti.  Na de overwinning zou het pact met de duivel zijn vervloekt door God en die had op zijn beurt een vloek over Haïti uitgesproken. Sindsdien heeft het eiland nagenoeg alleen maar tegenspoed gekend met als treurige dieptepunt de aardbeving van 13 januari jongstleden.

Als het waar is wat Pat Robertson zegt dan staat hemzelf nog heel wat vreselijks te wachten. Mocht er een God zijn dan zal de aardbeving in Haïti maar een minimale trilling  zijn vergeleken met wat Robertson ooit te wachten staat. Misschien dat de Voodoopriesters van Haiti nog een mooie pop en een setje botte, roestende aids-geinfecteerde naalden voor hem over hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s