Boerenproduct aan huis bezorgd door Streekbox

Ah, het is al een tijdje geleden waarde lezers maar ik ben weer terug. Om te blijven. Na al de gekkigheid die een zomervakantie met zich mee kan brengen ben ik in september begonnen met de redactie Tijdschrift. In deze redactie boots je met een groep studenten het wel en wee van een echt tijdschrift redactie na. In een kleine tien weken hebben we drie tijdschriften geproduceerd. Iedereen had per tijdschrift een andere functie, welteverstaan schrijver, eindredacteur en vormgever. Voor het laatste (vak)tijdschrift genaamd Boer Bewust (over, juist, de bewuste boer) heb ik twee artikels geschreven. Dit is de eerste.

Eten uit de eigen omgeving is in opkomst. Sinds de kredietcrisis wordt er bewuster over eten nagedacht. Het jonge bedrijf StreekBox dat, zes maanden geleden het levenslicht zag, heeft dit begrepen en bezorgt sinds kort voedsel van lokale, ambachtelijke boeren bij de consument aan de deur.

StreekBox is een initiatief van een gemêleerd gezelschap namelijk een internetondernemer, een boerenzoon en een kok gespecialiseerd in streekgerechten. Al snel voegde de 35-jarige entrepreneur Mathijs Visser zich bij het trio. “Zij zijn in regio Haaglanden gestart met dit initiatief. Ze vroegen mij om promotie te doen en te zorgen voor klantenbinding”, zegt Visser. Ik ben er ingestapt en het kwam al snel in een stroomversnelling terecht. In korte tijd zijn de regio’s Amsterdam, Utrecht en Rotterdam bij het bezorggebied gekomen.”

Grote groei

StreekBox heeft in zijn korte bestaan een grote vlucht genomen. Meest recentelijk is Amsterdam bij de bezorggebieden gevoegd maar als het aan Visser ligt stopt het daar niet. “We krijgen veel spontane aanmeldingen van mensen uit gebieden waar wij nog niet bezorgen. Wij spelen nu ook met de gedachte om een Streekbox in Brabant te gaan leveren met producten die daar vandaan komen. We zijn continue op zoek naar nieuwe gebieden waar we kunnen starten. We kijken nu naar Amersfoort, Haarlem, Amstelveen en de Utrechtse Heuvelrug.

Op dit moment krijgen we erg veel aandacht van pr en media wat er voor zorgt dat we eigenlijk vanzelf groeien. Het is een sneeuwbaleffect. De reacties van de consumenten en de boeren zijn zeer positief. Wij hebben binnen korte tijd ook al ruim drieduizend volgers op Twitter. Mensen sturen ons foto’s van gerechten die ze met onze producten hebben bereid en ze sturen ons recepten toe. De consument voelt een betrokkenheid die voor een deel te verklaren is doordat het voedsel uit de nabije omgeving is. Dat schept een band.”

Lokaal

Het bedrijf wil de afstand tussen de boeren en de consumenten verkleinen. Visser: “Wij willen het voedsel van de boeren uit de regio bij de mensen thuis brengen. Wat je merkt is dat er veel lekkere dingen in de regio worden geproduceerd bij kleine ambachtelijke boeren die mensen helemaal niet kennen. Die boeren willen wij een gezicht geven met behulp van de Streekbox. Het is een trend dat mensen lokaal voedsel willen.”

Dat lokale voedsel is te vinden in een kistje dat bij de consument aan de deur wordt bezorgd. “In de Streekbox is eigenlijk alles te vinden. Van vlees en brood tot zuivelproducten en groente en fruit”, legt Visser uit. Het is voor de klant iedere week een verrassing. De regel is dat het ten minste vijftien producten zijn. Dat is voldoende voor een paar complete maaltijden.”

Visser verzet zich tegen het beeld dat lokaal voedsel veel duurder is dan de producten die in een grote supermarktketen liggen. “Het prijspeil bevindt zich op het niveau van de slager en de groenteboer. Het is ook te vergelijken met Ekoplaza (biologische supermarkt). Wat wij nog toevoegen zijn de recepten en de levering aan huis. Als je dat meetelt dan zijn onze prijzen zeer redelijk.

Levering

Sinds het bedrijf is gaan lopen melden boeren zich steeds vaker zelf aan. “Wij horen graag wat zij voor ons kunnen betekenen qua product. Onze doelstelling is om die kleine, lokale, ambachtelijke boeren de mogelijkheid te geven om hun product bij de mensen te krijgen zonder te moeten werken met een supermarktketen.”

Een groot voordeel voor de boeren is volgens Visser de snelheid waarmee het product van boer naar consument gaat. “Dat betekent dat de kwaliteit beter behouden blijft. We leveren altijd op donderdagavond, vrijdagavond en zaterdagochtend. Dat zijn producten die vaak twee dagen eerder zijn geoogst.”

Een reden om met StreekBox in zee te gaan is volgens Visser de vergoeding die de boeren ontvangen. Door het ontbreken van tussenstations kan het bedrijf een hogere vergoeding bieden dan de supermarkten. “De twee procent extra korting die Jumbo en Albert Heijn sinds kort van de boeren willen staat haaks op onze gedachte dat we boeren een eerlijke vergoeding willen geven”, legt hij uit. De supermarkten hebben veel macht dus zij kunnen hier helaas nog mee wegkomen. Ik vind dat zij die macht misbruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s