De dode aanvoerder

riccardo-montolivo-italy-republic-of-ireland_3151427

Wie mijn columns wel eens leest, weet dat ik graag refereer aan voetbal. Het is natuurlijk geen toeval dat juist Italianen voetbal zien als een godsdienst. En de goden zijn niet blij want de aanvoerder van het nationale elftal is morsdood. Of nou ja, hij is geblesseerd en kan niet meedoen met het WK. Al voelt dat voor de Italianen hetzelfde.

De Nederlandse media wisten met veel gevoel de gevoelens van het Italiaanse volk te verwoorden. Geen koppen als ‘Pechvogel Montolivo thuis voor het eten’ of ‘Aanvoerder volgt WK voor de buis’, maar hartenkreten als ‘Donkere avond voor Italië in Londen’ (Volkskrant), ‘WK-drama voor aanvoerder Italië’ (Telegraaf) en ‘Montolivo shockeert Italiaanse ploeg’ (Goal.com).

Normaalgesproken houden wij niet van schreeuwerige koppen. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, die mentaliteit. Maar als het op Italianen aankomt dan gebeurt er iets geks met ons. Als Eros Ramazotti in Nederland een concert geeft, smeren massa’s huisvrouwen ineens de duurste make-up op hun gezicht en maken ze hun man de hele dag gek met het net uit de maat mee krijsen van woorden die Italiaans klinken, maar absoluut geen taal zijn. Zeker zes weken na het optreden staan ze iedere avond staan ze gnocchi uit een aangebrande pan te schrapen onder het genot van een veel te duur Italiaans huiswijntje.

Het opmerkelijke is dat er veel lauwer werd gereageerd op de jammerlijke afwezigheid van Rafael van der Vaart op het WK. Een soort van: Je maakte leuke grapjes op de training en die ene keer dat je die kaasschotel voor de groep had gemaakt zullen we niet snel vergeten. Volgende keer beter. Misschien kreeg hij nog een schouderklopje en een vlaai in zijn handen gedrukt. Voor Sabia.

De reacties van de Nederlandse media op de blessure van de Italiaanse aanvoerder is bijna een soort excuus tegenover het besnorde volk. ‘Sorry dat wij niet gebroken naar de aarde storten als er een krasje op onze Vespa zit’ en ‘wij schamen ons tegenover jullie voor ons gebrek aan emotie als we net lekker hebben gegeten.’ Maar misschien gebruiken we Italiaans nieuws wel om ons lekker te laten gaan. Want dat is wat wij diep van binnen allemaal willen. Janken om een omhaal in de kruising. Huilen om een geblesseerde aanvoerder.

Geschreven voor Da Portare Via

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s