Seether – Isolate And Medicate

seether-isolate-And-Medicate

Stevige, post-grunge, alternatieve rock van Zuid-Afrikaanse bodem, zo kun je het geluid van Seether het beste omschrijven. Al jarenlang teren ze op deze sound en daar zijn ze dan ook vrij succesvol mee. De vraag is nu of de driekoppige band weer hoogstaand werk kan afleveren en of ze het deze keer anders aanpakken.

Al sinds hun doorbraakplaat Disclaimer (2002) brengt Seether een geluid voort waar op gerekend kan worden. Voor fans voelt het vaak als een warme deken, de emotionele, schreeuwerige uithalen en de op elkaar lijkende refreinen. Ze hebben er dan ook tijden succes mee gehad. Denk maar eens aan de single Broken met Amy Lee (Evanescence) of Fake It van Finding Beauty In Negative Spaces (2007). Dus why change a winning formula?

Na een paar luisterbeurten kan gezegd worden dat ze met Isolate & Medicate hebben geprobeerd het vaste patroon los te laten. Op sommige momenten werkt dat heel goed; Save Today klinkt heel minimalistisch met voornamelijk piano, akoestische gitaar en de stem van zanger Shaun Morgan. Dit is een experiment dat goed werkt en zeker voor herhaling vatbaar is. Hetzelfde geldt voor Crash, maar dan op een andere manier. Het is een langzaam nummer met harde gitaren, een combinatie die wonderwel werkt.

Toch slaat de band de plank een aantal keer mis. Een nummer als Nobody Praying For Me is een nummer dat je zo weer vergeet en Watch Me Drown en Goodbye Tonight hebben afgezaagde refreintjes. Nummers als de opener See You At The Bottom en de eerste single Words As Weapons zijn dan weer typisch Seether en liggen lekker in het gehoor.

Het lijkt er op dat de band op twee gedachtes hinkte en dat is duidelijk terug te horen. Dat is zonde omdat de kwaliteit erg schommelt. Het is geen probleem als een band doet waar het goed in is en meer niet. De kwaliteit is dan gewaarborgd en er kan af en toe voorzichtig buiten de comfortzone gestapt worden. Hier lijkt het er op alsof Seether af en toe juist terugkrabbelde naar de oude waarden en daar weinig energie in heeft gestoken.

Het is absoluut geen slecht album, maar het kent teveel zwakke plekken voor een hoog cijfer. De band zal er goed aan doen om een keuze te maken tussen bekende grond en een totaal andere directie. Wie weet kunnen we Isolate And Medicate over een paar jaar beschouwen als een overgangsplaat en krijgt het alsnog een cultstatus. Wie weet.

Geschreven door: Nieuweplaat.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s