George Ezra – Wanted On Voyage

GeorgeEzra_WantedOnVoyage_YouTube_2120x1193 (1)

Hij heeft de stem van een doorgewinterde, donkere bluesmuzikant, maar ging pas op zijn negentiende alleen op vakantie: George Ezra zet met Wanted On Voyage zijn eerste schreden in de grotenmensen wereld en doet dat met verve.

Hij is de man die over Boedapest zong, maar er nooit was geweest. Hij miste de trein omdat hij een kater had. Toch zong hij het zo overtuigend, dat de single Budapest hem in 2013 in veel Europese landen een top-10 notering opleverde. Met de bijbehorende ep Did You Hear The Rain? oogstte hij veel lof en niet veel later bracht hij de eveneens viernummerige ep Cassie O’ uit. Leuk die ep’s, maar om iemand adequaat te kunnen beoordelen is er toch minstens een volledig album nodig.

De 21-jarige Ezra kon zelf ook absoluut niet wachten tot zijn debuut in de schappen zou liggen: “Het is af sinds januari en ik wil dat mensen het nu gewoon horen”, zegt hij in een interview. Het lijkt er op dat de Brit klaar is om de wereld te laten horen wat hij in zijn mars heeft: “Ik heb eigenlijk twintig jaar de tijd gehad om het te schrijven”, blikt hij terug.

De meeste inspiratie haalde hij uit een treinreis die hij door Europa maakte. Tijdens die trip hield hij een dagboek bij waar hij veel van zijn nummers op baseerde. Naast Budapest zijn dat bijvoorbeeld het dromerige Barcelona waarin hij vertelt heimwee te hebben naar de Spaanse stad en Blind Man In Amsterdam, een vrolijk nummer over een bezoekje aan onze hoofdstad.

Van George Ezra bestaat een beeld dat hij vooral blije, zorgeloze deuntjes maakt als Cassie O’ en Budapest en voor een deel is dat ook waar. Op Wanted On Voyage staan nog meer nummers met dergelijke kwaliteiten zoals Barcelona, Listen To The Man, Da Vinci Riot Police, Stand By Your Gun en Over The Creek. Ze vormen de meerderheid en zitten stuk voor stuk prima in elkaar. Wanted On Voyage kan in al zijn onbezorgdheid nu al bestempeld worden als een prima zomerplaat.

Wie bang is dat Ezra de oppervlakkigheid niet ontstijgt kan gerust ademhalen. Sterker nog, de meer zwaarmoedige nummers zijn misschien wel de beste tracks van het album. Did You Hear The Rain? dat ook al op de gelijknamige ep te horen was, is schitterend door zijn sobere compositie. De eerste anderhalve minuut hoor je alleen Ezra langzaam zingen. Daarna komt de muziek er bij; die combinatie zorgt voor een onheilspellend sfeertje. Hier hoor je wat hij als zanger in huis heeft. Breakaway is al net zo’n hoogtepunt. Alleen begeleid door een gitaar in het eerste deel en later met bijval van een koor is dit een nummer om kippenvel van te krijgen.

Het album kent geen missers. Af en toe krijg je wel het gevoel dat Ezra een beetje geforceerd zingt, om het oude folkgeluid kracht bij te zetten zoals op Spectaculair Rival, maar het zij hem vergeven. Dit is niet alleen een sterk debuut, het is ook gewoon een enorm goede plaat. Als de jonge Brit nog hier en daar schaaft aan zijn muziek, dan staat hem niets in de weg om een ster te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s