Henk Bleker is een Italiaan

trolololo534

De uitschakeling op het WK, een aanpassing van de wet voor George Clooney en het slechtste bloemkoolseizoen van het jaar: in Italië geen gebrek aan groot nieuws, maar alles valt in het niet bij de volgende onthulling: Henk Bleker houdt van Italië.

Het betrof een radio-item van Radio 1. Het duurde een minuut of vijf, maar ik heb het wel acht keer teruggeluisterd. De oud-staatssecretaris verklaart zijn liefde voor het Zuid-Europese land. De samenleving is anders dan bij ons en de politiek is anders en zo. Ook wordt er op gekke tijden gegeten en hebben ze een mooi volkslied, volgens Henk. Dat kunnen die Italiaantjes mooi in hun zak steken, hoor je hem zelf denken.

Sinds het horen van het interview probeer ik mij Henk in Italië voor te stellen. Door de strandfoto’s van Henk met zijn 32 jaar jongere liefde, weten we inmiddels hoe hij er in zwembroek uit ziet. Laten we zegen dat hij moet oppassen dat hij geen net over zich heen geworpen krijgt door een schele visser die hem aanziet voor een enorme tonijn. Toch schijnt hij dat graag te doen: druipend uit de zee waggelen om vervolgens een ‘Van Persie’ te doen op een te klein handdoekje.

Henk doet mij denken aan een aardappelboer die voor het eerst op reis gaat naar het buitenland. Met tien koffers vol met Douwe Egberts koffie, pindakaas en dertig liter koeienmelk, loert hij schichtig om zich heen op het vliegveld van Rome. Zoveel snorren heeft hij niet meer bij elkaar gezien sinds dat ene concert van Normaal in 1973. Angstig zal hij in een taxi stappen en na een paar keer de weg naar het hotel te hebben gevraagd, staat hij anderhalf uur later op een kokend heet verlaten landweggetje naar een kudde schapen te staren.

Maar Henk is voor Italië gevallen. Hij geeft een sprekend voorbeeld: In 2012 speelde Italië de halve finale op het EK. De Italiaanse voetballers zongen vol emotie en passie het volkslied mee. Henk kreeg daar kippenvel van. Hij luisterde het wel tien tot twaalf keer terug. Het schijnt dat hij tegenwoordig daardoor anders in het leven staat. Nooit meer bestelt hij op een nuchtere manier koffie bijvoorbeeld. Hij fluistert nu half huilend zijn bestelling in het oor van een barista, terwijl hij zijn arm om hem heen legt. Vervolgens maakt hij een paar ondefinieerbare handbewegingen en mompelt hij iets dat lijkt op ‘twee klontjes suiker, zonder extra melk.’ Henk is Henk niet meer en daar zijn wij mooi klaar mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s