Music State

Zeven maanden. Zo lang was ik hoofdredacteur van het online muziekmagazine en initiatief van KPN, Music State (ruim 100.000 unieke bezoekers per maand). Het voelde als zeven jaar, zeker gezien de ervaring die ik heb opgedaan. Op het gebied van content produceren, native advertising, het werken met een grote, commerciële partner (KPN) en een uit de kluiten groeiende, jonge start-up (eigenlijk zijn ze al te groot voor dat woord) als Wayne Parker Kent.

Als je er middenin zit dan heb je er totaal geen weet van, maar ik heb naar schatting zo’n vijfhonderd artikelen geschreven in die zeven maanden. Ik vormde namelijk niet alleen de hoofdredacteur, maar nam ook het leeuwendeel van de content op mij.

Schrijven over muziek deed ik al graag (voor Nieuweplaat bijvoorbeeld), maar sinds Music State is het echt als ademen voor mij geworden. Nog iets wat mij nu een stuk makkelijker afgaat: koppen schrijven. Iedere journalist weet dat dit een crime is. Een kop verzinnen die prikkelt om verder te lezen doe ik nu eventjes. Een kwestie van vlieguren maken.

Ik werkte samen met drie mensen uit de muziekindustrie: rapper Bokoesam, dj De Sluwe Vos en presentatrice Veronica van Hoogdalem. Ook dé hiphopfotograaf van Nederland, Ilja Meefout, was bij Music State kind aan huis.

Hier een aantal voorbeelden van de artikelen die ik schreef.

Music State Class Of 2016
Ik begin bij het voor mij persoonlijk mooiste project. In december benaderde ik de grootste hiphoptalenten voor een fotoshoot. Het moest iets worden in de trant van de XXL Freshmen shoot ieder jaar. Het was aardig wat regelwerk (managers benaderen en veel overleg met Ilja over het uiterlijk van de foto’s etc., styling) maar het resultaat mag er zijn. Hopelijk gaat de nieuwe redactie hier mee door, de artiesten waren er in ieder geval unaniem enthousiast over.

Concertwatch
Een zelf verzonnen rubriek waarin door mij geselecteerde aankomende concerten op het gebied van dance en hiphop worden uitgelicht.

Dit zijn de 5 populairste Top Notch clips ooit
Regelmatig had ik genoeg aan een tweet of een klein berichtje voor een artikel. In dit geval was het Top Notch’ Erik Zwennes die tweette dat het label op YouTube een half miljard views had aangetikt.

Mos Def is jarig: 5x harde hits van deze held
Een kalender is ook handig.

Deze wereldhit is hun enige track ooit
Je bent meteen benieuwd he? Heerlijk om zulke artikelen te verzinnen en schrijven.

Exclusief: foto’s van het Wu-Tang album dat je nooit te horen krijgt
Ook gaaf: Ilja maakte foto’s van Wu en het voor miljoenen verkochte album ‘One Upon A Time In Shaolin’. Door zijn band met Cilvaringz had hij de primeur (eigenlijk al jaren geleden).

In 1995 verscheen de grootste gabberhit ooit
Belangrijk om te vermelden is dat we nieuws maakten. Dit werd nergens vermeld, maar een goed geheugen en een gezonde hang naar nostalgie doen al heel wat voorwerk.

Appen Met Sticks
Dit is precies wat je denkt dat het is: een rubriek waarin we appten met muzikanten, in dit geval Sticks. Hele droge gast die graag met z’n hond op de foto gaat.

Gallant is de nieuwe r&b-sensatie
Dit is het mooiste wat er is: Je ontdekt een artiest en je schrijft er meteen een stukje over.

“Luister naar je eigen muziek als een liefhebber”
ADE maakten we een heel ding van (terecht). Naast de ADE Match Maker (wat voor een ADE-ganger ben jij?) hadden we een secret demo, in samenwerking met de brandconnctors van Mister Sam. Dit is een interview met de winnaar, die zijn eigen demo mocht afmaken met dj Sam Feldt.

Fotoreportage: dit zijn dé grootste dj-talenten van ADE
Nog een fotoreportage in samenwerking met Ilja Meefout.

De droom van iedere rapfan: Hoodstock
Een voorbeeld van een artikel dat het enorm goed deed op Facebook. Nostalgie werkt als een tierelier.

Dr. Dre had bijna een discohit gescoord
Een dat-meen-je-niet-artikel.

Waar de hell is Frank Ocean gebleven?
Ik schreef samen met de state holders Bokoesam, De Sluwe Vos en Veronica van Hoogdalem per persoon drie artikelen per week. Hier een voorbeeldje van Veronica.

De carriere van Lil Kleine in 12 instagrams
Als je hebt hebt over viraal gaan…

Een gedachte over “Music State

  1. Hallo Floris, indrukwekkend deze brief. Van een hoop kreten hebben we geen verstand,  maar voor ingewijden lijkt het ons heel goed. We zagen op je website dat je ook een productie bedrijf bent begonnen?  Zo te zien ben je lekker bezig.  Goed  hoor,  houden zo.Met opa gaat het gelukkig de goede kant op.  De tumor is behoorlijk geslonken,   eetlust aardig terug,  en begin februari moet hij weer terugkomen bij de specialisten.  Over zal het beslist niet zijn,  maar hopelijk wel beter dan toen het begon. Blijf duimen!  We hopen dat dit voor jou goede reacties zal opleveren.  Duimen voor jou! Liefs,  Opa en oma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s