3x de beste koffie in ’t Gooi

Your Coffee (Hilversum)

Nu dronken we in Nederland altijd al liters koffie om verschillende redenen, maar verder dan een pot Douwe Egberts kwamen we vaak niet. Met de komst van de hipstergeneratie is het ineens belangrijk geworden dat je van alle soorten van het zwarte goud op de hoogte bent. Haper je eventjes in een gesprek over frapuccino’s van lama-uitwerpselen (als dit zou bestaan dan zou het vast een nieuwe superfood zijn), dan lig je voor je het weet in een greppel zonder je voortanden. Chargeren is een vak, maar de koffie-nazi’s zijn alom aanwezig.

Gelukkig houden we allemaal van koffie en nemen we dit op de koop toe. Zo ook Your Coffee dat in Hilversum ergens op de hoek van de Kerkbrink en de Zeedijk zit. Het Wagenmakersplein heet het. Aan het hippe ontkom je niet, maar de eigenaars zijn opmerkelijk nuchter gebleven. Wil je water, dan tap je dat lekker zelf uit de kraan. Weg met een glaasje ‘Spa Blauw’ voor 2,95 euro.

De vraag is natuurlijk waar ze de moed vandaan halen om in Hilversum, een stad die nu niet bekend staat om z’n vooruitstrevende bewoners, iets semi-hips te openen. Het gemiddelde uitgaanspubliek in Hilversum heeft namelijk genoeg aan een bacootje en het gehele oeuvre van Charly Lownoise en Mental Theo. Maar hun streven is even nobel als simpel; goede koffie schenken en een persoonlijke benadering. Het is dan ook vast geen toeval dat ze in een voormalige Leger Des Heils kerk zitten.

Brinkhuis (Laren)

Je zou het niet verwachten van een cultuurcentrum, maar het Brinkhuis in Laren serveert de lekkerste koffie van het dorp. Ja, je zit meestal tussen mensen als Hardhorende Henk en Alzhmeimer Appie en, oke, het is deels een bibliotheek met snackbarlicht, maar in de foyer zit je op een goed plekje. Naast een bijna autistische verzameling aan tijdschriften staat er vaak kunst van lokale kunstenaars en is het flink sfeervol als je je hoofd niet naar de bibliotheek draait.

Minpuntje is wel dat het Brinkhuis niet op zondag open is. Geen afterwandel cappucino terwijl je een horde senioren hoort mijmeren over hoe de ossenworst in 1950 toch stukken beter was bij Eppo ‘Doe maar een onsje meer’ Majoor. Een uurtje koffieleuten in de foyer en je kan alle musea overslaan. Die espresso na een iets te uitbundige avond meebrallen in het Bonte Paard zit er dus ook niet in. Gelukkig is uitgaan op vrijdag leuker in Laren dan op zaterdag.

Het mooie is dat je naast een latte of cappuccino ook een ouderwetse pot koffie kunt bestellen. Je weet wel, zo eentje die je moeder thuis zette en waar het altijd spannend was hoe sterk of slap-ie nu eigenlijk zou worden. Vooral handig als je met een groep bent. Check trouwens, als je er toch bent, die onooglijke bieb ook maar eventjes want soms hangen er leuke schilderijen van, ja daar heb je ze weer, lokale kunstenaars. Soms, want het kan zomaar dat je het probeersel van iemand met een midlifecrisis tegenkomt die net een flinke ayahuasca trip achter de rug heeft. Heel betekenisvol, voor zo ongeveer drie mensen.

Presto Coffee & More (Hilversum)

De hoek van de Herenstraat en de Zeedijk zendt een gemixt signaal uit. Loop je de Zeedijk in, dan sta je na een paar meter oog in oog met één van de grootste gedrochten van de moderne tijd; de Action. Ja, we zijn er allemaal wel eens geweest en ja, we voelen ons een beetje vies als we weer buiten staan met zes plastictasjes vol spullen die we niet nodig hebben. We hebben allemaal wel eens kortstondig gedacht dat we die ene multi-grill met een-heel-gek-kleurtje nodig hadden. Twee weken later stond-ie op Marktplaats, geplaatst onder een tweede account uiteraard.

De Herenstraat is een ander verhaal. Daar vind je het prachtige nieuwe filmtheater bijvoorbeeld. Van buiten is de voorkant volledig van glas waardoor je een mooi uitzicht hebt op… nou ja, dat maakt niet uit, je kunt naar buiten loeren en daar gaat het om. Verder zitten er een aantal cafeetjes, restaurant Heerenplein en de oude City-bioscoop. Dat laatste moet een broedplaats voor jong filmtalent worden. Het lijkt er dus op dat de gemeente Hilversum eindelijk goede ideeën heeft. Minder mag je ook eigenlijk niet verwachten van dé Mediastad van Nederland.

Precies op de hoek tussen die twee straten vol conflicterende visies staat het schattige Presto. Je waant je in een high class kringloopwinkel. Alles is schoon en netjes, maar je voelt je meteen thuis. En dat zou je misschien niet zeggen als je met je reet in een oude kerkbank zit. Maar het klopt allemaal. Het kleine zaakje is opgedeeld in zithoekjes met ieder een eigen stijl. Je kan hier trouwens niet alleen een bakkie pleur bestellen, maar een high tea behoort ook tot de mogelijkheden. Er is nog hoop voor Hilversum!

Foto: laptopsandlatte.com

2 gedachten over “3x de beste koffie in ’t Gooi

  1. Presto is even leuke zaak maar de koffie is niet top, vooral de cappuccino is het net niet, ik denk de melk te heet. Zelfde probleem bij yourcoffee trouwens.

    Echt goed is meestal Doppio en Rex serveerd ook een mooi kopje koffie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s