Video on Demand neemt het heft in handen

Hier een artikel dat ik voor school heb geschreven. Best interessant om te lezen. Wist jij bijvoorbeeld al dat Netflix naar Nederland komt? Als je nu denkt dat ik het over een Amerikaanse rapper heb dan moet je toch echt even dit artikel lezen.

Door Floris Visman

Video on Demand (VOD)wint terrein in Nederland. Steeds vaker wenden consumenten zich tot het betalen voor films op internet of bij de digitale kabelmaatschappijen. Toch blijft het hier achter in vergelijking met landen als Amerika en Engeland. Is betalen voor films en series de toekomst?

Zomaar een greep uit een aantal nieuwsberichten van de afgelopen weken. ‘UPC klanten gebruiken films on demand massaal’, ‘Video on Demand geeft videotheek gevoelige tik’, ‘Video on Demand verslaat DVD en Blu-Ray’ en ‘VOD-aanbod KPN uitgebreid met titels 20th Century Fox’. De berichten zijn lovend. De videotheek is al langer niet relevant meer maar dreigt nu echt uit te sterven. Er zijn er in het hele land nog circa 580 over; een halvering ten opzichte van zes jaar geleden.

Onderzoeksbureau GFK Retail & technology Nederland denkt dat er in 2012 voor het eerst meer films worden gekeken met VOD dan dat er DVD of Blu-rays worden verkocht. Dit zou een grote doorbraak betekenen en een harde klap voor de verkoop van schijfjes. De cijfers liegen er niet om. In 2011 zijn er een half miljoen Nederlandse gebruikers van VOD bijgekomen in vergelijking met het jaar ervoor. In totaal komt het aantal gebruikers dat kijkt via onder andere KPN, UPC en Ziggo op 1,2 miljoen te liggen.

Danielle Tamis van Stichting Video on Demand legt in een persbericht uit hoe dit komt. “In het najaar van 2011 zijn er veel nieuwe gebruikers van Video on Demand bijgekomen. Steeds meer mensen ontdekken het gemak om die film te bestellen waar zij op dat moment zin in hebben. Van de nieuwste blockbuster uit de bioscoop tot die oude klassieker die zij altijd nog een keer wilden zien. Wij verwachten dat deze tendens zich komend jaar zal versnellen. Dit komt mede door de economische situatie”, vervolgt Tamis. “Nu mensen bewust minder geld willen uitgeven, kiezen zij er niet voor om er op uit te gaan, maar juist om met elkaar thuis een gezellige avond te beleven.

Vooralsnog veel halleluja berichten. Toch bestaan er nog een aantal vraagtekens bij deze entertainmentdienst. Zo sprak Mark Canisius, onderdirecteur van Pathé Nederland, onlangs in een interview met de zakelijke technologiewebsite Tech Business over zijn sprong in het diepe met de online videodienst Pathé Thuis. Het initiatief werd hem in het begin niet in dank afgenomen door de bedrijfstak. Zij waren bang dat niemand meer naar de bioscoop zou gaan maar zou wachten tot ze de film voor een paar euro op de site konden streamen. Hij zegt hierover:  “We zullen altijd ons hoofdbestaansrecht beschermen, en dat is op dit moment nog steeds de bioscoop. Maar als wij dit niet doen, dan doet een andere partij het misschien wel.”

Er zijn nog een aantal andere punten van zorg. Een daarvan is de content. Als website of kabelmaatschappij kom je niet ver met een paar films en een paar series. De catalogus moet uitgebreid zijn en genoeg te bieden hebben voor iedereen. De kleine maatschappijen zijn vaak snel overstag maar de grote (veelal Amerikaanse) maatschappijen zijn zeer afhoudend omdat zij hun producten met man en macht proberen te beschermen tegen piraterij en uitgecalculeerd de maximale winst proberen te halen.

Misschien wel de grootste horde is de meest basale. Winst. Canasius:  “Het verdienmodel van Video on Demand is lastig. Je hebt te maken met flinterdunne marges, alleen met massa wordt het succesvol. Mede daarom hopen we ook een abonnementsmodel in te voeren. Daar is geen extra investering voor nodig, maar het levert wel een directe verhoging van de marges op. Ons doel is binnen enkele jaren 3 miljoen transacties afgehandeld te hebben. En dan hebben we nog geen stuiver verdiend.”

Een voorbeeld kan genomen worden aan Netflix. Dit Amerikaanse bedrijf dat on demand streaming media levert aan meer dan 23 miljoen mensen is de onbetwiste marktleider in de Verenigde Staten. Onlangs werd bekend dat Netflix voeten aan de grond heeft gekregen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Zij zien dit als hun ingang in Europa. Het model is simpel. Als consument betaal je omgerekend 6,28 euro per maand. Daarmee heb je ongelimiteerd toegang tot de films en series die het bedrijf aanbiedt. Je kan het bekijken via je PC, XBOX 360, Playstation 3 en WII.

Een logisch gevolg is dat Nederland als volgende aan de beurt is. Eind vorig jaar werden er al advertenties aangetroffen waarin Netflix Nederlands personeel zoekt. Voor Nederland zou het een uitkomst zijn, vooral omdat een dergelijk bedrijf hier nog amper te vinden te vinden is. Een abonnementsconstructie zou het gebruikers gemak dermate verhogen dat de massa die het moet aanspreken overstag zou kunnen gaan.

Toch is Video on Demand nog geen volledig ingeburgerd begrip in Nederland, vandaar dat Een aantal filmmaatschappijen en distributeurs van digitale videocontent de stichting Video on Demand heeft opgericht maart jongstleden. Woordvoerster Danielle Tamis zegt hierover:  “De stichting Video on Demand gaat een landelijke communicatiecampagne ontwikkelen en uitvoeren die de bekendheid van Video on Demand dit jaar (2011) flink moet verhogen.” Alles wijst er op dat 2012 het jaar van Video on Demand wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s