Worst en Champagne

Ik lees net op Nu.nl dat twee dieven champagne en worst hebben gestolen voor een verjaardagsfeestje. Uit de titel kan je niet opmaken wat voor een nationaliteit ze hebben maar dat is voor mij geen raadsel. Ze zijn natuurlijk Georgisch. Door Floris Visman

In Georgië is het heel normaal om de haverklap een feest te geven. Op het moment van schrijven staan er minstens twee miljoen Georgische huisvrouwen met finesse een haas te fileren. Een goede reden hebben ze eigenlijk niet nodig. Er is altijd wel een oom die een ezel heeft gekocht of een dochter die een zoveelste kind heeft gekregen. Een baan hebben schijnt daar ook een hele prestatie te zijn dus elke dag dat iemand emplooi heeft wordt gevierd alsof het de laatste is. Redenen te over dus.

Het incident vond plaats in het Belgische plaatsje Sint-Niklaas. De twee mannen van 20 en 32 jaar oud hadden de gestolen goederen in de kofferbak van hun auto verstopt. Nu ben ik erg benieuwd om wat voor worst het hier gaat. Dit maakt namelijk een levensgroot verschil. Vooral het vervoeren van leverworst in een achterbak is lastig. Ik kan het weten. Ik heb in een grijs verleden eens op een braderie in Cuijk gestaan. Vraag mij niet waarom Cuijk want dat is een lang verhaal. Iets met alcohol, geen wc kunnen vinden en een taakstraf. Het was mijn idee om ruim driehonderd toastjes met zelfgemaakte leverworst te verkopen. Na een halve dag in de weer te zijn geweest met varkensvlees en tien soorten kruiden zet ik de toastjes op een groot plateau in de kofferbak. Aangekomen in Cuijk doe ik de klep open. De grote bal rottend vlees die ik toen zag achtervolgt mij nog steeds in mijn slaap.

Daarom denk ik niet dat het leverworst was. Aangezien het in België was is de kans groot dat het droge worst betrof. De buit was bij elkaar 800 euro waard. Ik ga rekenen. De gemiddelde Georgiër drinkt als er feest is, en zoals je net hebt geleerd, dat is er elke dag. Het maakt hem niet uit wat het is, als het maar zo goedkoop mogelijk is. Laten we 100 euro champagne rekenen. Dan blijft er 700 euro aan droge worst over. Reken twee euro per worst en het eindresultaat is 350 stuks. Voor een Georgisch gezin met acht kinderen een magere vangst.

In Sint-Niklaas is de politie nog druk bezig met het achterhalen van de rechtmatige eigenaar van het feestvoer. De twee mannen hebben een nachtje in de cel moeten doorbrengen. Maar wat ik nou het ergste vind is dit beeld: Een Georgische vrouw met een schort om staat met een mes in haar handen wezenloos naar een leeg snijplankje te staren. De kinderen in de kamer zijn nietsvermoedend van het drama dat zich afspeelt. Oma verschijnt in de keuken en legt een arm om moeder. Ze pakt haar hand en legt het mes op het aanrecht. Zwijgend verlaten ze de keuken. Morgen weer een dag. Weer een nieuw feest. Misschien dan wel met worst.

2 gedachten over “Worst en Champagne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s