In gesprek met het CPB

Voor het heerlijke (ahum) vak Economie heb ik een follow up geschreven naar aanleiding van een nieuwsbericht op Nu.nl. Het bericht titelt ‘Huizenprijzen weer ruim drie procent lager’. Ik heb hiervoor gebeld met Dick Morks, werkzaam bij het Centraal Plan Bureau (CPB). Lekker kort en bondig in een vraag en antwoord modelletje. Lezen dus!

Volgens het CBS zijn de huizenprijzen weer drie procent lager. Hoe verklaart u deze daling te opzicht van het vorig jaar?

Dick Morks: “Uiteraard komt dat door de crisis. Er heerst bij de burgers veel onzekerheid en onder andere daardoor sparen mensen meer dan ze uitgeven. Mensen wachten ook af wat er met de hypotheekrenteaftrek gebeurd. Zij zijn natuurlijk bang dat die wordt afgeschaft. Maar dat zal waarschijnlijk nooit gebeuren. Een andere reden is dat de banken moeilijk doen over het verstrekken van hypotheken en als ze dat wel doen zijn ze vaak minder hoog.”

In het nieuwsbericht staat dat de sterkste daling in Groningen heeft plaatsgevonden (7 %). Hoe verklaart u dit?

“Dit komt waarschijnlijk doordat er historisch gezien meer werkloosheid is in Noordoost Groningen. Vorig jaar kende Groningen ook de hoogste werkloosheidscijfer van de beroepsbevolking in Nederland.”

Wat moet er volgens het CPB gebeuren voor een ommekeer. In andere woorden; wat moet er gebeuren om de daling van de huizenprijzen te stoppen of om zelfs weer voor een stijging te zorgen?

“Dat is niet aan het CPB dat is iets voor het kabinet. Er zijn wel een paar opties te noemen. Zo zou het kunnen helpen als er een verhoging van de prikkels om te werken zou komen. Een andere optie is het verhogen van de AOW gerechtigde leeftijd. Die zou dan naar 67 jaar moeten. Zo zullen mensen langer blijven werken. Ook zou de zou de duur van de werkloosheidsuitkering (WW) verkort kunnen worden. Dat is ook een voorbeeld van de verhoging van de prikkels om aan het werk te komen.”

Wat zijn de voorspellingen voor de huizenprijzen? Voorziet het CPB een stijging of een daling?

“Wij voorzien voor het komende jaar jammer genoeg een daling. Dat heeft onze directeur Coen Telings ook gister in een persconferentie verteld. Hij vertelde hier dat de economie waarschijnlijk met driekwart procent van het bbp (Bruto binnenlands product) krimpt.”

Melkweg 11 te Laren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s