Marktwerking zorgt voor exorbitante transferbedragen

Grappig hoe snel het kan gaan in de voetbalwereld. Bijna drie jaar geleden schreef ik voor het vak Deadline (zeg maar een simulatie van een echte nieuwsredactie van een dagblad) een artikel over de belachelijke transferbedragen die er werden betaald. Destijds smeet Real Madrid met tientallen miljoenen om Kaka en Cristiano Ronaldo binnen te halen. 160 miljoen euro om precies te zijn. Destijds was dat nog een uitzondering, een noviteit. Nu, nog geen drie jaar later, is het bijna de normaalste zaak van de wereld. Clubs als Manchester City, Paris Saint Germain en Anzi Makhachkala draaien hun hand niet meer om voor een paar honderd miljoen. Bij die laatste club verdiend de Kameroener Samuel Eto’o twintig miljoen euro per jaar. lees hier terug hoe het er in 2009 voorstond.

Samuel Eto'o juicht voor zijn club Anzhi Makhachkala

UTRECHT – De laatste tijd worden er grote bedragen uitgegeven bij voetbalclubs. Zo heeft Real Madrid deze week zonder pardon zo’n 160 miljoen euro uitgegeven aan twee nieuwe aanwinsten: Cristiano Ronaldo en Ricardo Kaká.

De Spaanse club heeft 93 miljoen euro betaald voor Cristiano Ronaldo. Dit maakt hem de duurste speler ooit en hij heeft hiermee de ex-voetballer Zinedine Zidane achter zich gelaten. De Franse voetballer is in 2001 door het Italiaanse Juventus voor 75 miljoen euro verkocht aan Real Madrid.

De transferbedragen hebben de afgelopen decennia een enorme vlucht genomen. In 1973 werd Johan Cruijff nog voor een recordbedrag van ruim een miljoen euro door Barcelona van Ajax. Bijna tien jaar later in 1982 bracht toenmalig wereldster Diego Maradona drie miljoen euro op toen hij de overstap maakte van het Argentijnse Boca Juniors naar Barcelona. In 1987 leverde Ruud Gullit PSV zes miljoen euro op. AC Milan was de koper.

In de jaren negentig werd het steeds normaler om hoge transferbedragen op tafel te leggen. In 1992  transfereerde Jean-Pierre Papin en Gianluca Vialli voor respectievelijk tien en twaalf miljoen euro naar een nieuwe club. Midden jaren negentig volgden Alan Shearer en de Braziliaan Ronaldo voor respectievelijk vijftien en 19,5 miljoen euro naar een nieuwe werkgever.

Nadat de bedragen de twintig miljoen passeerden met de transfer van Denilson (21,5 miljoen euro) rezen de gigantische bedragen de pan uit. Christian Vieri voor 32 miljoen, Hernan Crespo voor 35, miljoen, Luis Figo voor 37 miljoen en als klap op de vuurpijl in 2001 de transfer van Zinadine Zidane.

Dankzij deze ontwikkelingen in het voetbal floreren de spelersmakelaars. Tegenwoordig zijn er zoveel dat de FIFA een licentie systeem heeft bedacht. In Nederland is er in 2006 een overkoepelende organisatie van spelersmakelaars opgericht, genaamd Pro Agent. Alleen makelaars met een FIFA licentie kunnen zich hierbij aansluiten. Advocaat internationaal Sportrecht en medewerker van Pro Agent, Rob Siekmann Noemt de hoge transfersommen ‘marktwerking’.

Volgens Siekmann is het niet mogelijk Europese regels aangaande transfersommen te maken. “As de UEFA besluit regels te maken die bijvoorbeeld een maximum aan de transfersommen stelt, kan dit in de individuele landen zomaar overboord gegooid worden. Of drastischer. De grote clubs kunnen dan besluiten uit de UEFA te stappen en zelf een competitie op te richten. Dan is er straks ook geen Champions League meer”, legt de advocaat uit.

Toch moeten de clubs uit de kleinere landen zoals Nederland iets ondernemen volgens Siekmann anders spelen ze straks helemaal geen rol meer in Europa. Siekmann: “Harry van Raaij, oud-voorzitter van PSV zei het eens treffend: ‘Ik moet de zelfde prijs betalen voor spelers als de club uit de grote landen maar ik heb te maken met een veel kleinere markt. Dat is oneerlijk’.

De clubs uit kleinere landen zouden er volgens Siekmann goed aan doen om zelf een clubcompetitie op te richten om zo te kunnen blijven concurreren met de grote landen. “De enige manier in mijn ogen om de grote clubs niet uit het oog te verliezen is om een soort Euro League op te richten. Zo een competitie zal meer geld opleveren omdat het niveau hoger is en je met meerdere landen te maken krijgt.

Dat Real Madrid de afgelopen week twee megatransfers heeft afgesloten is volgens Siekmann wel een incident. “Met de nieuwe voorzitter Florentino Perez zit er een man die in het begin van deze eeuw bij Madrid ook al een sterrenteam samenstelde. Dit werden de Galacticos (supersterren) genoemd en kende sterren als David Beckham, Ronaldo en Zidane. Deze voorzitter is een uitzondering. Misschien blijkt over twee jaar wel dat zijn plan is mislukt en zal dit niet meer gebeuren.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s