Glen Hansard – Drive All Night

Glen Hansard heeft eindelijk een vervolg op zijn gelauwerde solo debuut Rhythm & Repose. Drive All Night is een vier nummers tellende EP waarvan een deel van de opbrengsten naar Little Kids Rock gaat, een Amerikaanse non-profit organisatie die muziekeducatie op scholen nieuw leven wil inblazen. Met dit lekkere tussendoortje moet dat goed gaan lukken.

De Ierse zanger bracht pas vorig jaar zijn eerste solo album uit maar heeft al een heel verleden (en heden) met rockgroep The Frames. Daarnaast vormt hij folkduo The Swell Season met Marketa Irglova, tevens zijn ex. Voor het nummer Falling Slowly dat hij met Irglova zong voor de Ierse low budget film Once won hij uit het niets zelfs een Oscar voor Beste Originele Nummer.

Rhythm & Repose werd vorig jaar vrij goed ontvangen door de critici die het aan de ene kant somber noemden en aan de andere kant van een breekbare schoonheid vonden, niet op de laatste plaats door zijn stem.

Drive All Night is het titelnummer en is een cover van een oud Bruce Springsteen nummer. Niemand minder dan Eddie Vedder, frontman van Pearl Jam, zingt mee op het bijna negen minuten durende nummer. Ook Jake Clemons, neefje van de overleden Clarence Clemmons van de E Street Band. De ietwat meer melodieuze stem van Hansard geeft een extra dimensie aan de cover.

Pennies in the Fountain is een terugkeer naar Rhythm & Repose in zijn melancholiek, iets waar Hansard wel pap van lust. Zijn stijl heeft wat weg van die van Leonard Cohen en heel gek is dat niet. In 2007 zegt hij daarover: ‘In het huis waar ik opgroeide als kind was er een heilige drie-eenheid. Die bestond uit Leonard Cohen, Van Morrison en Bob Dylan, met Bob in het midden.’ Een droom kwam uit toen de 43-jarige Ier in 2007 met The Frames door Australië en Nieuw-Zeeland mocht toeren met Bob Dylan.

Renata, het derde nummer op de EP, nodigt zelfs de meest houterig luisteraar uit om de lichten te dimmen en een met een mooie vrouw (of man) te dansen. Met een flinke portie soul in zijn stem vraagt hij af of hij zijn liefde voor Renata moet volhouden.

Het laatste nummer op de plaat. Step Out Of the Shadows, kent een merkwaardige geboorte. In de zomer van 2012 in een café de New Yorkse wijk SoHo pent Hansard net voor hij moet optreden een nummer neer. Als hij opgaat begint hij a capella te zingen.

We’re all bound by certain forces

The same as anyone

Step out of the shadows, little one

There’s a hurricane a-blowing

A will that will be done

Step out of the shadows, little one

Het nummer is op die manier ook op de plaat gekomen. A capella dus. Dit dekt meteen de lading van de plaat. Als solo artiest wil hij zijn weg vinden en een eigen geluid vormen. Dit lukt hem steeds beter en Drive All Night mag er zeker zijn. Hij mag wel wat meer de hardere en vrolijke kant op, die horen namelijk ook bij het spectrum van emoties.

(Door: Nieuweplaat.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s