Het Laura Pausini-matje

20121203_barbershop_560x375

136.000 euro per jaar. Dat is wat de kapper van het Italiaanse parlement verdient. Na veertig jaar dood stro van verwende politici omzetten in een flitsend Pelle-kapsel, was het tienvoudige meer op z’n plaats geweest. Een kapper vindt zich op de sociale ladder in Italië net terug onder de paus.

Gewapend met een scheermes, zes verschillende scharen en dertig merken van de duurste shampoo begeeft hij zich iedere dag naar het parlement. Daar komen de parlementsleden om en om op audiëntie. Ze nemen plaats in een zwartleren kappersstoel en de barbier zet zuchtend zijn met diamanten bekleedde schaar in een verlept kapsel. ‘Ah, u wilt de Laura Pausini-mat? De halflange variant met extra gel? Komt voor elkaar.’

Mannen zijn wat beter te doen. Meestal kiezen ze voor de Genaro Gattuso-look: Zwart golvend, halflang haar met een baard waar Zeus een puntje aan kan zuigen. Uiteraard is de Pelle-look ook mateloos populair. En in Italië kunnen ze dat, he. van een kalend hoofd met een kapsel dat lijkt op de inhoud van een stofzuigerzak, een bloedgeile vetkuif maken.

De moeilijkheidsgraad zit hem dan ook in het vrouwenkapsel. In plaats van ‘doe maar iets korts dat macht uitstraalt’, krijg je al snel ‘ondeugende korte haarsnitten met een sterke vrouwelijke toets en speelse scherpte.’ Ga er maar aanstaan als kapper van middelbare leeftijd met thuis een mokkel dat al zes jaar lang olijfolie in het haar smeert. Bij het horen van Goldwell Volume Lagoon Jam en Sunny Bubbles Vita Spray zal ze eerder denken aan een nieuwe pannenset van Tefal.

Nee, een kapper in Italië heeft het niet makkelijk en zeker niet eentje die het gehele parlement van een coupe moet voorzien. Ergens is het ook wel logisch dat dit beroep hoog aanzien heeft bij dit trotse volk. Je zal maar als minister van landbouw met een just-out-of-bedlook een vurig betoog afsteken over de mislukte aardappeloogst. De kans is groot dat hij, voordat hij bij de kern is gekomen al uit zijn ambt is geheven. Waar haalt hij het gore lef vandaan om als een zwerver de Italianen te representeren? Het is daarom ook wachten op een schreeuw voor loonsverhoging. De eerste knipmiljonair is slechte een kwestie van tijd.

Geschreven voor Da Portare Via

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s