Fietsvakanties

Fiet27cycling.1.600

Fietsvakanties. Iedereen kent ze, iedereen haat ze. Mocht je toch een onbedwingbare drang hebben om een paar honderd kilometer wind tegen te hebben, doe dat dan in ieder geval in Italië. Het land waar ieder zuchtje wind naar pizza ruikt.

Baambrugge. Aalten. Vreeland. Geen dorpen waar je graag met een stuur in je handen doorheen ploegt. Dorpen waar ze nog een kleedje op tafel hebben liggen en waar men niet verder komt dan drie soorten boerenkool op het menu. Tutoyeer er iemand en je hebt voor je het weet een hooivork in je nek. Nee, de fietsroutes door Nederland zijn niet echt charmant.

Neem dan Italië, een land gemaakt voor fietstochten. Zet een Italiaan op iets met twee wielen en hij waant zich een ware Marco Pantani. Hij verliest alles om zich heen. De billen naar achter, de kop tussen het stuur en de handen stevig om het stuur. Zelfs boeren die het woord aërodynamisch niet kunnen spellen weten het op wetenschappelijke manier toe te passen. Door weer of wind, het maakt ze niet uit. Al is dat makkelijk te zeggen over een land dat voornamelijk zon kent.

In tegenstelling tot Nederland is Italië een groot land en dat maakt een ideale fietsroute uitkienen niet makkelijk, zeker als je er niet bekend bent. Ik ben daarom zo vrij geweest om aan de hand van een aantal hoogtepunten een route voor je samen te stellen. Hier kan geen reisbureau tegenop.

Gepetto’s Wijnbar

Iets ten zuiden van Napoli ligt Gepetto’s. Tussen twee vulkanen in gesitueerd perst de stokoude Gepetto dagelijks druiven tussen zijn tenen. Mocht je na een lange fietstocht bij hem langsgaan heeft hij ongetwijfeld een koud glas wijn voor je. Ik moet wel waarschuwen dat je hem niet te lang in zijn glazen rechteroog moet kijken. Hij kan daar nogal geagiteerd op reageren. Kijk dan bij vertrek niet op van een lekke band of twee.

Plaza del Schapo

In het idyllische Modena vind je op twee kilometer van het stadscentrum Plaza del Schapo. De legende wil dat hier ooit achthonderd schapen in opstand kwamen tegen hun boeren nadat een wat kwetsends zei tegen schaap Rodolfo over de kwaliteit van zijn kaas. Normaal gesproken liet hij dit van zich afglijden, maar de erbarmelijke werkomstandigheden dwongen hem tot een revolte. 38 boeren vonden de dood. Midden op het plein staat de gebalsemde Rodolfo, trots met een poot op een wiel kaas.

Pizza del Morte

Twee van de dingen waar Italië het meest om bekend staat: georganiseerde misdaad en warm deeg met beleg. Pizza el Morte combineert deze twee. In een moeilijk te vinden, niet nader te benoemen straatje vind je twee mannen met brede schouders en een goed kapsel die tegen de muur van een schimmig restaurantje leunen. Mompel iets over Rafael en een pakketje, maar kijk ze niet aan. Spuug een paar keer op de grond en blijf een halve minuut stil. Voer je deze instructies precies uit dan krijg je toegang tot de beste pizza van Italië. Doe je het niet goed, mocht je willen dat je in Baambrugge was. Zelfs met een hooivork in je nek.

Geschreven voor Da Portare Via

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s