Wereldvrede door pizza

mason-wartman-1024

Pizza zorgt voor wereldvrede. Ooit staat dit met koeienletters op de voorpagina’s van grote kranten. Obama die met een pizzapunt in z’n mik en een met saus besmeurde rechterhand een andere wereldleider op de schouder slaat. Een eerste stap is gezet in Philadelphia.

Stel je voor: je werkt op Wall Street en verdient bakken met geld. Een miljoenendealtje meer of minder, je draait er je hand niet voor om. Uit je douche komt champagne en iedereen wil je beste vriend zijn. Je loert de hele dag naar de beurskoersen terwijl je verveeld de duurste kaviaar laat aanslepen. Klinkt als een heerlijk leven he? Mason Wartman leidde zo’n leven tot hij besloot het allemaal op te geven. Om een pizzarestaurant te beginnen. Gaf niet genoeg voldoening, al dat geld. Hij zat liever met z’n hoofd in een houtoven aan een stukje deeg te voelen.

Hij trok naar de stad waar hij vandaan kwam: Philadelphia. Daar begon hij Rosa’s Fresh Pizza (Een vrouwennaam gebruiken is een aloud trucje om toegankelijker te klinken, by the way). Met zijn restaurant wilde hij kwalitatief goed pizza maken voor weinig geld. Dus ik herhaal even: van gouden bergen, naar bergen van mozzarella. Nu is dit een nobel streven, maar niets bijzonders. Een pizzaslice voor een dollar komt vaker voor in de Verenigde Staten. Velen van hen zijn er het waggelende bewijs van.

Maar vanaf hier begint het verhaal interessant te worden. Op een dag kwam een klant een stuk pizza halen, maar betaalde er twee dollar voor. De tweede dollar was voor een andere klant, die dus een gratis stuk pizza mocht uitzoeken. Uiteraard ging er bij Mason meteen een (kassa)belletje rinkelen en op die manier werd Pay It Forward geboren. Jij betaalt voor mensen die zich een punt Margherita of tartufi niet kunnen veroorloven.

Loop je nu Rosa’s Fresh Pizza binnen, dan zal je de hele muur achter de kassa vol zien hangen met briefjes waarop staat dat de volgende pizzapunt voor de volgende klant is. Nu zullen er vast mensen zijn die zich gratis proberen vol te stouwen, maar er is gebleken dat voornamelijk zwervers deze punten komen halen. Een paar cijfers: tot nu toe werden er maar liefst 8500 pizzapunten weggegeven en krijgt Wartmann dertig tot veertig daklozen per dag over de vloer. Dus wanneer je Obama live op tv een Margherita ziet verorberen, weet dan dat de echte helden mensen als Mason zijn.

Geschreven voor Da Portare Via

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s