De 4 lekkerste pizzeria’s van ’t Gooi

L’Elefante Bianco (Laren)

Als je wordt gevraagd hoe het gaat, geef dan alsjeblieft een standaard antwoord. Het liefst ja, want mocht je net iets te lang twijfelen dan staat twee minuten later Elefante Bianco eigenaresse Hanny met een kwast in je handen je aura te tekenen. Ze houdt namelijk niet alleen van Italiaans eten, maar spiritualiteit is ook belangrijk voor haar. Heb je een gitzwart aura, blijf dan maar helemaal thuis of loop meteen door naar Alexandria. Anderhalve sigaret kost die wandeling je.

Het eten bij de witte olifant is uitstekend. Als je al dertig jaar in hetzelfde dorp zit en je loopt ieder weekend nog steeds vol, dan moet je ook wel iets goed doen. Over het eten zegt Hanny op de website van het Italiaanse restaurant het volgende: “De schoonheid van de Italiaanse keuken zie ik ook als een vorm van kunst, in de meest pure vorm. Met Italiaanse gerechten kan je blijven creëren. Dat is prachtig”. Schrik dus niet als er ineens een bord vol kleine van tagliatella gevouwen olifantjes voor je neus staat.

Vergeet niet een sigaar en een fedora mee te nemen want je waant je echt in een stukje Napels.

La Vespa (Bussum / Laren)

Een degelijke pizzeria kan tegenwoordig lijkt het wel niet meer zonder houtoven. Net als vroeger eigenlijk. Vaak loeren klanten voordat ze gaan zitten de keuken in en als ze dan een heteluchtoven zien staan, rollen ze met hun ogen en gaan ze naar de concurrent om de hoek. Want aan pizzeria’s geen gebrek. Gelukkig voldoet La Vespa aan deze eis en zelfs meer.

Deze houtoven pizzeria heeft twee vestigingen in ’t Gooi. Naast die in Bussum (tegenover station Naarden-Bussum) zit er eentje in Laren. Saillant detail: de afstand naar L’Elefante Bianco is hemelsbreed een meter of vijftig. Mocht je toevallig je autoraampje open hebben staan als je door de Larense Naarderstraat rijdt, ga er dan vanuit dat je je kleren weg kunt gooien omdat ze permanent naar een quattro formaggi ruiken.

Italiaanse pizzeria’s in Nederland doen hun best om alle goede eigenschappen van het moederland uit te vergroten. Zo kan het dus gebeuren dat een klein mannetje met een grote snor huilend van geluk een vespa staat te poetsen die in vestigingen zelf staat. Tip: Neem een flesje Autoglym Bodywork Freshner mee en gegarandeerd krijg je extra prosciutto op je pizza.

Da Bruno (Blaricum)

Het NK Pizzabakken. Daar gaat het al fout. Pizza’s moet je niet door Hollanders laten maken. Voor je het weet zit je op een lauw lapje deeg te kauwen terwijl er draadjes Edammer tussen je kiezen verdwijnen. Vraag daarom eerst altijd hoe een pizzabakker heet. Heet je Henk? Doe dan maar een Sprite en een stuk stokbrood. Giancarlo? Graag je beste pizza. In het Gooi is dat niet anders. Gelukkig heeft het midden in het dorp van Blaricum gesitueerde Da Bruno een volbloed Italiaan met een schep in zijn hand staan.

Begin 2016 sleepte Giuliano (klinkt lekker he?) de tweede prijs op het NK Pizzabakken binnen. De winnende schijf was de Pizza Blaricum. Meteen een uitstekende reden om je naar het pittoreske kakdorpje te begeven. Je kunt hem alleen daar eten. Voor een borreltje schuif je aan bij Moeke Spijkstra dat letterljik op een steenworp afstand zit. Goede kans dat je daar een bn’er (of nog grotere kans, has been) spot. Oude jenever wegtikken met Willibrord Frequin, dat werk.

Vond je het eten zo lekker dat je er geen genoeg van kunt krijgen? Da Bruno heeft ook een trattoria en cucina met lokale Italiaanse producten. Een pondje osso bucco mee terug naar Hattem is geen probleem.

Alexandria (Laren)

Aanval afgeslagen, zo kunnen we het plotselinge verdwijnen van Da Portare Via in Laren noemen. En dat is goed nieuws voor de overige pizzeria’s La Vespa, L’Elefante Bianco en Alexandria. Die laatste heeft er waarschijnlijk nog het meest bij te baten gehad. Ze hebben van de drie (of beter gezegd vier) het kleinste budget en het kleinste pand. Je kan er niet eten en voor een luxe truffelpizza hoef je niet eens te bellen. Grote kans dat je dan eigenaar Hassan aan de lijn krijgt en de volgende dag een dood paard op je kussen vindt. Pretenties kent hij niet en is hij ook niet van gediend.

Dat maakt Alexandria wel meteen de meest sympathieke zaak van misschien wel het complete Gooi. Als je de pizza (of je steak for that matter) komt afhalen dan begroet hij je alsof je een lang verloren oorlogskameraad bent. Moet je wat langer wachten dan drukt hij je een colaatje in de hand en hij wil geen nee horen. Dat de meeste pizza’s naar knoflook smaken heb je hem dan allang vergeven. Het schijnt dat hij zelfs een keer zes en een half uur met zijn Opel Vectra door een zware storm heeft geploegd en een zakje friet heeft bezorgd ergens bij een gezin in een dorpje achter Assen. Gewoon, omdat hij iets van de stem van zijn moeder herkende in de desbetreffende belster.

Neem trouwens deze tip van een local aan: Bestel de Kip Super met een extra broodje en extra knoflook. Het is dan wel geen pizza en ja, je komt de volgende dag je bed niet meer uit, maar je kip was nog nooit zo mals en kruidig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s